Masné krámy v Českých Budejoviciach sú vychýreným podnikom s bohatou históriou. Prvá zmienka bola okolo roku 1336, ked‘ sídlili na námestí Přemysla Otakara II. O niečo viac ako 30 rokov boli zavreté Karolom IV. v 16 storočí boli postavené tam, kde dnes, čiže na Krajinskej ulici.
Neskôr si prešli mnohými zmenami, pretože to nebola vždy len reštaurácia, ale aj obchod s rôznym tovarom. Ten postupne chátral a bol zanedábvaný. V roku 1953 sa objekt zrekonštruoval a o rok neskôr bol otvorený ako reštaurácia, ktorý funguje dodnes. Jedná sa o historickú budovu, ked‘že jej pôdorys má základ zo 16. storočia.
Podnik je v skutku veľký a zmestí sa doň 200 ľudí. Na to, že sa jedná o známu reštauráciu, ceny sú veľmi prijateľné. A musím povedať, že varia vynikajúco. Česká kuchyňa nesklame takisto ako špeciality domu, pozostávajúce napríklad zo pstruha, steaku z hovädzej sviečkovej či bravčovej panenky. Vegetariáni sa extra nepotešia, okrem polievok a šalátov som tu našla bezmäsité len špagety a grilovaný syr. Nuž, ale žiadne stresy! Ak si nevyberieš z vegetariánskeho jedla, aspoň sa napiješ! A to čapovaného vychýreného Budweiseru, ktorý nesmiete pri návšteve Budejovíc predsa vynechat. Mimochodom, ochutnal si už pivnú zmrzlinu? Túto lahôdku by si takisto nemal pohŕdnúť. Minimálne nie podnikom, ktorý navštívil už aj Václav Havel, Miloš Zeman, Zdeněk Troška, Jiří Mádl, Michal David a mnoho d’alších.